oktober 25th, 2013Noviceadmin 0 Komentarjev

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika je pomembno, da poudarimo, da je kultura eden izmed stebrov naše identite. Kultura je pravzaprav prostor, ki ga sestavljajo vrednote, jezik, simboli, preteklost, sedanjost in pogled naprej. Je tisto kar nas ločuje od drugih, med nami ustvarja vezi sorodnosti in občutek, da smo tukaj doma.

V Zagorju imamo več, kot imajo veliki in na to smo lahko ponosni! Ko pa nas vprašajo, kaj pa je tisto več, je odgovor na dlani; to so naše občanke in občani, to je naša skupnost. Zagorje je kraj, kjer mamo občutek za sočoveka, kraj, kjer skrbimo za tiste v stiskah. O tem govorijo dela naših zavodov, številna društva, dobrodelne organizacije, prostovljke in prostovljci, ki s svojim delovanjem ohranjajo plemenito izročilo rudarske dediščine: tovarištvo in solidarnost.

Tisto več, so nenazadnje številni kulturniki in umetniki, ki so tako v prektelosti, kot tudi danes,barve Zagorja prenesli širom Slovenije in sveta. To kar nimajo veliki pa imamo mi, je občutek, da je v tem kraju dobrodošel vsak. To je iskren stisk roke,hvaležnost in spoštovanje do soljudi. Tudi to so temelji naše kulture in to srčno kulturo pišemo pri nas z veliko začetnico!

V teh časih se veliko govori o prihodnosti kulture v Sloveniji. Res je, da gospodarska in finančna kriza nalaga velika bremena in nas postavlja pred težke odločitve. Kje vzeti in komu dati? Ne glede na breme gospodarske krize, je o prihodnosti kulture potrebno odločno in jasno povedati: Kultura v Zagorju gre naprej!

Ob slovenskem kulturnem prazniku vam želimo vse dobro!

Združenje Zagorje gre naprej

Prispevajte komentar